Pełnia lata, dlatego trzeba z tego korzystać. Oczywiście, kto jak może :(. Mnie ogranicza alergia, ale coś tam dla siebie zawsze znajdę. Latem uwielbiam sałatki. Ostatnio moją ulubioną jest sałatka brokułowa.
1 brokuł
Ser feta (mój wybór żółta)
mały jogurt naturalny
3 łyżki majonezu
Ser feta (mój wybór żółta)
mały jogurt naturalny
3 łyżki majonezu
2 ząbki czosnku
płatki migdałowe
sól
płatki migdałowe
sól
pieprz.
Gotuję wodę ze szczyptą soli. Wrzucam brokuły i gotuję je 4 min. Odcedzam.
Brokuły zostawiam do ostudzenia.
Brokuły zostawiam do ostudzenia.
W międzyczasie przygotowuję sos:
3 łyżki majonezu łączę z jogurtem i dodaje 2 ząbki czosnku, sól, pieprz do smaku. Mieszam.
(Jeśli wolisz mniej/więcej czosnku - nie ma sprawy- to Twoje danie, dla mnie tak jest akurat ;) )
Gdy brokuły już ostygną układam je w misce/salaterce. Kroję w kostkę fetę i układam na brokułach.
Ostatnio robiłam to warstwowo (ale równie dobrze można wszystko wymieszać). Polewam sosem.
Na suchą, rozgrzaną patelnie wrzucam płatki migdałowe. Czekam aż się zarumienią i poczuję ich zapach ( poezja)!
Już?
To posypujemy nimi naszą sałatkę!
I gotowe!!
3 łyżki majonezu łączę z jogurtem i dodaje 2 ząbki czosnku, sól, pieprz do smaku. Mieszam.
(Jeśli wolisz mniej/więcej czosnku - nie ma sprawy- to Twoje danie, dla mnie tak jest akurat ;) )
Gdy brokuły już ostygną układam je w misce/salaterce. Kroję w kostkę fetę i układam na brokułach.
Ostatnio robiłam to warstwowo (ale równie dobrze można wszystko wymieszać). Polewam sosem.
Na suchą, rozgrzaną patelnie wrzucam płatki migdałowe. Czekam aż się zarumienią i poczuję ich zapach ( poezja)!
Już?
To posypujemy nimi naszą sałatkę!
I gotowe!!
SMACZNEGO!
(do takiej sałatki możemy również dodać pokrojone w kostkę jajka- sałatka staje się dzięki nim delikatniejsza, pomidora- ale ja czekam z utęsknieniem na te polne)
(do takiej sałatki możemy również dodać pokrojone w kostkę jajka- sałatka staje się dzięki nim delikatniejsza, pomidora- ale ja czekam z utęsknieniem na te polne)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz